Vakfımızın Genel Kurulu ve Ödül Töreni Yapıldı

Google bookmarkTwitterFacebookMyspace bookmark
18 May 2013 tarihinde oluşturuldu Necdet Demir tarafından yazıldı.

Nallıhan Vakfı’nın kongresi yapıldı. Kongre her neresinden bakılırsa bakılsın tek kelime ile mazbut ve muteberdi. Toplantıya katılan isimlerden tutun da kongrede sağlanan nizam ve intizam, yapılan konuşmalar ve insanların birbirine saygı ve sevgisi görülmeye değerdi. Bu kongre ile bir kez daha görüldü ki, Ayhan Sümer önce Nallıhanlılar, sonra da tüm insanlık için örnek bir insan.

Vakıf kongresinde en önemli gelişme ise kongreden sonra yapılan plaket töreni idi. Vakfa bağışta bulunanlardan 8 kişiye plaket verildi. Ancak bu sıradan bir plaket verme işlemi değildi. Plaket verilenler arasında iki önemli isim vardı ki kongreye katılanla duygusal anlar yaşattı. Bunlardan biri 93 yaşındaki eski valilerden (belediye başkanlığı ve milletvekilliği de yapmış olan) İbrahim Öztürk diğeri ise iş adamı İlhan Çetinkaya idi.

Kongreye 3’ü bayan 4 milletvekili iştirak etti. Katılımda bulunanların kalitesi ve seçkin insanlardan oluşu ise bir başka özellik ve güzelliğin sergilenmesine neden oldu. Kongreden sonra yemek yenildi ve eski dostlar birbirleri ile hasret giderdi, yeni yeni dostların edinilmesi sağlandı.

Gecede en dikkat çeken isimlerin başında Ayhan Sümer’in eşi Serpil Sümer oldu. Serpil Hanım şıklığı, zarafeti ve kibarlığı ile tüm katılımcılarla ayrı ayrı ilgilendi.

Kongrenin divan Başkanlığına Nallıhanlı iş adamı İlhan Çetinkaya getirildi. Çetinkaya yaptığı başkanlık konuşmasında  " Öncelikle Türkiye’nin çok özlediği bir tabloyu üç tane bayan milletvekili ile bir bay milletvekilimizin aramızda olması bizler için büyük bir gurur meselesi. Bu genel kurul toplantımız bayanların en çok olduğu toplantı. Onunla da ayrıca gurur duyuyorum" diyerek kongreyi başlattı.

İlk konuşmayı Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak yaptı. Demirayak konuşmasında şunları söyledi:" Nallıhanlı hemşerilerimizin birlik beraberlik ve dayanışma anlayışının çok önemli bir sivil toplum örgütlenmesi olan Nallıhan Vakfı’nın 18. Genel Kurulunu gerçekleştirmenin memnuniyetini ve kıvancını yaşamaktayız. Nallıhan Vakfımız ilçemizdeki Nallıhanlı hemşerilerimiz ve gurbetteki Nallıhanlı hemşerilerimizin Nallıhanımızın sosyal ve kültürel açıdan daha ileri bir seviyeye götürülmesi ülkü ve ideali etrafında buluşturan çok önemli bir sivil toplum kuruluşumuzdur. Nallıhan Vakfımız yüreği Nallıhan sevdasıyla çarpan Nallıhanlı hemşerilerimizin memleketlerine olan sevgilerinin, özlemlerinin ve bağlılıklarının bir ifadesidir. Vakfımız 18. yaşını doldurmuş durumda ve bu 18 yıllık geçmişi içerisinde köklü tarihsel geçmişi, zengin kültürel kimliği, doğal ve ekonomik değerleriyle Ankaramızın müstesna bir ilçesi olarak Nallıhanımızın adına yakışır hizmetleri yürütmüştür ve yürütmeye devam etmektedir.Nallıhan Vakfı’nın sayın başkanına, yönetim kurulu üyelerine, genel kurul üyelerine ilçemizin sosyal ve kültürel gelişimine dönük yapmış oldukları değerli katkılardan ve emeklerden dolayı teşekkürlerimizi ifade ediyoruz. İlçe kaymakamlığımız, yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde Nallıhanımızı daha iyi seviyelere götürme noktasında kararlı olduğumuzu belirtiyoruz. Geçmiş dönemde bunun çok önemli sonuçlarını elde ettik. Özellikle ilçemize Nallıhan Meslek Yüksekokulu’nun kazandırılması sürecinde başta Nallıhan Vakfı başkanımız sayın Ayhan Sümer olmak üzere dönemin ilçe kaymakamının Ankara Üniversitesi Rektörlüğü nezdinde gerçekleştirmiş olduğu girişimlerle ilçemiz bir yüksekokula kavuşmuş oldu. İlçemizin özellikle tarım, hayvancılık, kırsal turizm ve kamu yatırımları alanında ilçe kaymakamlığımız, yerel yönetimlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte işbirliği içerisinde Nallıhanımızın kalkınmasına dönük çok önemli çabalar içindeyiz.

Yaptığı hayır ve hasenatlar, iyilikler ve muhtaçlara yaptığı yardımlar, eğitime sağladığı katkılarla tanınan Nallıhan Vakfı Başkanı Ayhan Sümer genel kurulun açılış konuşmasında şunları söyledi: “ Bu vakıf 18 yıl evvel kuruldu. Nallıhan’ın dışında olan ve Nallıhan sevgisini kaybetmeyen bir avuç yönetim kurulu arkadaşımızla ve bu vakfa üye bağlamış arkadaşlarımızla 18 seneyi doldurduk. Bugüne kadar birçok vilayetin yapamadığını yaptık. 1200’e yakın öğrenciye burs verdik. Hakikaten biz karşılıksız olarak Nallıhan’a hizmet etmek amacında ve idealinde olan bir avuç topluluğuz. Bizim tek dileğimiz hiçbir şey beklemeden yaptığımız bu güzel çalışmalarımıza Nallıhanlı hemşerilerimizin ve Nallıhan ileri gelenlerinin imkanları oranında destek vermesidir. Biz bu desteklerle daha büyük hizmetler verebiliriz ve bu vakfı daha uzun seneler devam ettirebiliriz.

Bu vakfın kurulmasında çok emeği geçen ebediyete intikal eden çok aziz, çok değerli hemşerilerimizi de anmak istiyorum. Rahmetli Turan Mutlu, rahmetli Nihat Ünal, rahmetli Rahmi Gürkan, rahmetli Haşim Eren, Orhan Eren ve birçok değerli hemşerim bu vakfın kurulmasında hizmetleri olmuştur. Hepsini rahmetle anıyorum. Bu arada hemen belirteyim, burada bir ulu çınar var, sizlere takdim etmek istiyorum.  İbrahim ağabeyimiz sayın İbrahim Öztürk.  Kendisi 90 yaşını geçmesine rağmen hala bir delikanlı gibi fikrî çalışmalar yapıyor, Nallıhan için hiçbir zaman sevgisini eksik etmiyor.      Bugünkü toplantımızın iki büyük amacı var. Birisi zaten yasal olarak yapmak mecburiyetinde olduğumuz Nallıhan Vakfı’nın Genel Kurulu, ikincisi de hakikaten yaşları 90’ı aşmış ve de geçmişte büyük hizmetler yapmış olan ve vakfımıza hala büyük katkılarda bulunanlara bir vefa olarak hemşerilerimize bir ödül töreni tertip etmek istedik. Bugün için 8 adet ama Nallıhan’a pek çok hizmet edenler var. Onları da bundan sonraki Nallıhan gecelerinde, Nallıhan toplantılarında tekrar değerlendireceğiz.”

Nallıhan Vakfı'nın kongresine milletvekilleri de büyük ilgi gösterdi. İktidar partisinden üç bayan milletvekili katılırken CHP'den bölge milletvekili İzzet Çetin iştirak ederek bir konuşma yaptı. Çetin konuşmasında şunları söyledi:" Hanımların çoğunlukta olduğu bir toplantı İç Anadolu’da pek rastlanan bir durum değil. Katılımcı kadınlarımızı yürekten tebrik ediyorum. Nallıhan Anadolu’nun orta yerinde Ankaramızın en uzak ve en güzel ilçelerinden biri. Ben daha önceki dönemde Kocaeli milletvekiliyken zaman zaman kendim Bolu Kıbrıscık doğumlu olmam nedeniyle sıklıkla Beypazarı Nallıhan üzerinden gidip gelirdim. Daha sonra Ankara milletvekili oldum. Şimdi ikinci bölgedeki hemen hemen bütün ilçelerimize gidiyorum. Hepsi de benim köyüm doğduğum yer gibi geliyor. Bu vakıf ihtiyacı 18 yıl önce Nallıhan’da oluşmuş. Faaliyet raporu içerisinde 18 yılda yüzlerce öğrenciye burs verilerek yüksek öğrenim görmelerini sağlayan onları yaşama kazandıran belki o doğa koşullarının içerisinden daha rahat hem ülkesi hem kendisi için daha rahat yaşama imkanına kavuşturan böylesi bir vakıf gerçekten yaşatılmalı. Ayhan ağabeyimiz omuzladı götürüyor. Bize de muhalefet olarak düşen yapılması gerekenleri aktarmak iktidara bu bölgedeki eksikleri göstermek. Ben Türkiye’yi karış karış biliyorum. Ankara’nın 2. Bölgesindeki yoksulluk ve zor yaşam koşulları Türkiye’nin çok az yerinde mevcut. Bu nedenle dayanışmayla bir şeyleri götürüyoruz ama 18 yıllık faaliyete bakıldığında bile bu yörede yaşayan insanlarımızın ne kadar yoksul olduğu verdikleri dayanışma miktarlarıyla dışa vuruyor. Ankara’da yaşayanların çoğu ya memur ya bürokrat ya da küçük esnaf şeklinde yaşamını sürdürüyor. Omuzlayıp götürebilecek zenginimiz yok. Kala kala bize iç dayanışma ve organizasyon yapıp bir şeyleri getirebilmek kalıyor."

Kongreye katılanlar arasında yer alan milletvekilleri arasında Ankara Milletvekili Hemşehrimiz Nurdan Şanlı da vardı. Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilirken Nallıhan'ın ilk kadın milletvekili olarak takdim edildi. Şanlı şu konuşmayı yaptı: " Vakıflar hepimizin bildiği üzere tabi ki toplumsal dayanışmada, toplumsal destekte çok önemliler. Nallıhan Vakfımızın da bu anlamda Nallıhan’da çok önemli yeri var. Ben inanıyorum ki bu vakfımız daha uzun yıllar yaşayacak ve bu uzun yıllar süresince de yine Nallıhan’a hayırlı ve güzel hizmetler vermeye devam edecektir. Söz konusu olan hizmetlerde milletvekili olduğumdan bu yana bir nebze olsun bir katkım olduysa ne mutlu bana. Tabi ki Ankara milletvekili olarak toplam 25 tane ilçemiz var. İkinci bölgede de 15 tane ilçemiz var. Bunların hepsine elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Onların bir yerlere gelmesi için katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Tabi ki Nallıhan’dan çok daha fazla talep geliyor. Çok daha fazla yanlarında olmamı arzu ediyorlar. Elimden geleni sadece Nallıhan için değil bütün ilçeler için yapmaya gayret gösteriyorum. Nallıhanımız Ankara’nın en uzak ilçesi olmasına rağmen Ankara’da tanınan, bilinen, sevilen bir ilçemiz. Hem tarihi anlamda hem turistik anlamda hem tabiat anlamında çok güzel bir ilçemiz olmasına rağmen Nallıhan ile ilgili tanıtımı çok fazla yapamadık. Hala o anlamda çok başarılı olamadık. Tanıtımının daha fazla yapılmasıyla birlikte Nallıhan’ı çok daha fazla insanın görmek isteyeceğine ve daha fazla insanın da ziyaret edeceğine ben yürekten inanıyorum. Bu anlamda da hepinizin desteğinin olması gerektiğine de ayrıca inanıyorum."

Vakfın faaliyetleri ve etkinlikleri ile ilgili olarak da Vakıf Genel sekreteri Nevzat Ceylan konuştu. Vakıf çalışmaları ile gerekli bilgiyi verdikten sonra Vakıf Başkanı Ayhan Sümer'den söz ederken "Ayhan ağabey yalnız Nallıhanlılar ve Nallıhan'la ilgili çalışmakla kalmıyor ayna zamanda Başkent Ankara'ya da, Ankaralılara da ağabeylik yapma görevini üstlendi ve Başkent Ankara Meclisi'nin Onursal Başkanı oldu" mesajını verince salondan kuvvetli bir alkış aldı.

GECEYE DAMGASINI VURAN İSİMLERDEN BİRİ DE MELTEM TÜRKOĞLU OLDU.

Gecede yaptığı konuşmanın yanında zarafeti, inceliği ve uslubu ile herkesin takdirini kazan ve tüm dikkatleri üzerine çeken Meltem Türkoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: " Bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Bildiğiniz gibi vakfımızın herhangi bir sabit geliri yok. Vakfımız tamamen bağışlarla yaşamakta ve faaliyetlerini yürütmektedir. Bu bağışlar Nallıhanlı hemşerilerimiz, işadamlarımız ve yönetim kurulu üyelerimiz tarafından yapılmakta. Birçoğumuzun bildiği gibi Nallıhan’da vakfımız iktisadi işletmesi kanalı ile kültür merkezimizin çalıştırılması vakfımız tarafından üstlenilmiştir. Kültür merkezi sayesinde bir sosyal hayat oluştu. Bütün önemli toplantılar burada yapılmakta, önemli konuklar burada ağırlanmakta. Ailelerin ve gençlerin bir araya gelerek huzurlu bir biçimde sohbetleri kaynaşmaları burada gerçekleşmekte. Bu tesis içerisinde birçok sosyal alan barındırmaktadır. Dolayısıyla bu kadar çok aktivitesi olan bir mekanın ihtiyaçları ve giderleri de oldukça fazla. Vakfımızın amaçları çerçevesinde birinci önceliği kar olmayan ve ilçemizin tanıtılmasına katkı sağlamak gayesiyle işletmesini üstlendiğimiz kültür merkezinin yaptığı faaliyetler nedeniyle çeşitli gelirleri de oluşmakta ancak bu gelirler işletmenin giderlerini karşılamakta yeterli değildir.

Faaliyet raporunda da belirtildiği gibi yakın zamanda kültür merkezinin birçok ihtiyacı giderildi. Yapılan bu zaruri harcamaların ve yakıt giderlerinin fazla oluşu nedeniyle kültür merkezinin mevcut gelirleriyle bu giderlerin karşılanması maalesef mümkün olmuyor. Kültür merkezinin yaptığı faaliyetlerden doğan gider farkı sürekli olarak başkanımız sayın Ayhan Sümer tarafından sübvanse edilmektedir. Sayın Sümer gerek giderlerini kendisinin karşıladığı Nallıhan’da bulunan binanın yaklaşık 8 yıldır yurt olarak kullanılmasından doğan gelirin tamamını vakfımıza bağışlayarak gerekse çeşitli dönemlerde toplu bağışlar yaparak ve en önemlisi de vakıf merkezinin bulunduğu Kızılay’ın göbeğindeki bir daireyi 1995 yılından beri vakfımıza tahsis ederek vakfımızın ve vakıf iktisadi işletmesinin faaliyetlerine devam etmesi açısından büyük katkı sağlamıştır. Vakfımızın devamlılığının sürdürülebilmesi  vakfımıza,bütçemize ve insanlarımıza daha çok destek verebilmesi, büyük hedeflere ulaşılabilmesi için sadece birkaç üyemizin veya başkanımızın destek vermesi yeterli olmuyor. Onların verdiği desteğe hem maddi hem manevi katkısı olması açısından sizlerinde zaman zaman katkı sağlamasına çok ihtiyaç duyuyoruz. Nallıhan duyarlılığının burada da gerçekleşeceğini inanıyoruz."

Gecenin en renkli anı Vakıf Başkanı Ayhan Sümer’in İbrahim Sadi Öztürk ve İşadamı İlhan Çetinkaya ile ilgili yaptığı konuşma idi. Bu iki ünlü ismi takdim ederken kullandığı ifadeler gerçekten takdire şayandı. İşte Ayhan Sümer’in İbrahim Sadi Öztürk ile ilgili kullandığı ifadeler: “İbrahim ağabey şu anda 90 yaşın üstünde hala kitaplarıyla, zarif giyinişiyle her toplantıda bizim gururumuz olmuştur. Vakfımızda pek çok kitabını imzalamış ve bağışlamıştır. Kendisini Çankaya Kaymakamlığı’ndan beri tanırım. Çankaya Kaymakamlığı’ndan sonra Kahramanmaraş Valiliği, Niğde Valiliği, Kahramanmaraş’ta o tutucu topluma rağmen Kahramanmaraşlıların oyu ile Kahramanmaraş Belediye Başkanı olmuştur. Kahramanmaraş’tan benim mağazama çok müşteri gelir. Her gelene İbrahim Sadi Öztürk’ü sorarım. Genç yaşlı herkes İbrahim Öztürk’ü tanıyor. İbrahim ağabeyin Nallıhanlı olması da bize ayrıca gurur veriyor. Bu vesile ile ve bizim bu davetimize katılıp bizlerle birlikte olduğu için kendisine minnettarım.”

Ayhan Sümer ünlü iş adamı İlhan Çetinkaya ile ilgili olarak da şunları söyledi:  “ Hakikaten İlhan Çetinkaya Nallıhan’ın yetiştirdiği nadir işadamlarındandır. Kendisini Bolu Vakfı başkanı olduktan sonra tanıma mutluluğuna eriştim. Tanıdığımdan bugüne kadar sanki yıllardır kardeşimmiş gibi oldu. Babası Oymaağaç Köyü’nün ağası. Geleni gideni ağırlayan, sofrası açık, herkese ikramda bulunan bonkör bir ağa idi. Tabi böylesine bir hayat biçimini tercih edip fakir-fukara babası olarak herkese yardım elini uzatırsa durdum farklı bir boyut kazanır. Nitekim Ziraat Bankası’na borçlanır ve sonunda bütün her şeyini kaybeder.

Bu sırada İlhan Çetinkaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ni kazanır. Orada voleybol takımının kaptanı olur. Oradaki kabiliyetini gören Eczacıbaşı transfer etmek ister ve bünyesine alır. İlhan Çetinkaya’yı daha sonra Borusan alır. Borusan’dan sonra Doğuş alır ve sonunda hayatın tüm dönemeçlerinden geçip zorlukların üstesinden gelir ve huzur dolu bir hayata adımını atar. Bilahare  İlhan Çetinkaya Oymaağaca gelir. Babasının kaybettiği ne kadar toprak varsa tekrar onları satın alır. Hayatı hep mücadeleyle geçmiş ve güzelliklere imza atmıştır. Doğuş Otomotiv’in başkanı olmuştur. Garanti Bankası’nın yönetim kurulu üyesi olmuştur. Böyle bir hemşerimizle gurur duyuyoruz.“

Ödül alanlar ve verenler ise şöyle:

Orhan Eren Nallıhan’ın çıkarttığı ilk milletvekili, ilk bakan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış.( Kendisi ilerlemiş yaşından dolayı ödülü almaya gelemedi.) onun yerine ödülünü Adil Mutlu aldı. Ödülünü Ankara Milletvekili Hemşehrimiz Nurdan Şanlı verdi.

İbrahim Sadi Öztürk’ün ödülünü Ankara milletvekili Tülay Selamoğlu verdi.

Ankara Eski Milletvekili –Turizm Eski Bakanı (merhum) Bilal Güngör’ün, ödülünü eşi Seçil Güngör aldı. Ödülü Nallıhan Kaymakamı İsmail Altan Demirayak verdi.

İlhan Çetinkaya ( Nallıhanlı işadamı) Ödülünü İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca verdi.

Mehmet Oğuzman (Nallıhanlı işadamı) Ödülünü Süleyman Gürel aldı. Ödülü Nallıhan Eski Belediye Başkanı Ahmet Öntaş verdi.

Erol Karakaya Nallıhanlı işadamı. Ödülü Merkez Bankası Eski Başkan Yardımcısı Vural Günal verdi.

Hasan Değirmencioğlu emekli paşa. Ödülünü eşi Leyla Değirmencioğlu aldı. Ödülü Serpil Sümer verdi.

İbrahim Onuk (merhum) 18 yıl futbol federasyonu başkanlığı yapmış. Eşi Fitnat Onuk ödülü aldı. Ödülü Ayhan Sümer verdi.

Haber:www.baskentlilerhaber.com

VAKFIMIZIN GENEL KURULU İLE İLGİLİ FOTOĞRAF VE VİDEOLAR HAZIRLANDIĞINDA VAKFIMIZ FACEBOOK SAYFASI OLAN

https://www.facebook.com/groups/nallihanvakfi DA YAYINLANACAKTIR.

Son Güncelleme: Pazartesi, 20 May 2013 13:18